Bra att veta om att tävla i badminton
För många är det kanske första tävlingen, spännande! Det finns några saker att tänka på hur man förbereder sig för tävling men också hur det går till under tävlingen som är bra att veta.
Innan tävlingen kollar man upp lottning och vilka matchtider man har, detta hittar man när man söker upp tävlingen här: http://badmintonsweden.tournamentsoftware.com
Då kan man planera när man skall vara i hallen och eventuell samåkning med klubbkompisar. Sidan uppdateras oftast kontinuerligt under matchdagen så att man kan följa resultat och tider.
På tävlingsdagen är man på plats senast 30 min innan utsatt matchtid för att hinna värma upp och vara klar för match. Tänk på att matchtiderna är preliminära eftersom man startar matcherna efterhand som banorna blir lediga, så fort en match är klar på en bana ropas nästa match ut. Ibland starts matchen lite efter utsatt tid men kan också startas före utsatt tid så var på plats i god tid innan din match.
Bra att ta med sig till tävlingen:
- Racket (har man inget eget så lånar man ett racket av sin hemmaklubb innan tävling)
- Skor (för inomhusidrott)
- Tävlingskläder (T-shirt, shorts/kjol, strumpor, ibland kan det vara bra att ta med en extra T-shirt att byta med)
- Överdragskläder att ta på sig mellan matcherna
- Handduk
- Vattenflaska
- Mellanmål, det är bra att äta något efter varje match för att fylla på energiförrådet. (Arrangerande klubbar brukar ordna med i alla fall en enklare servering under tävlingsdagen.)
Under tävlingen och matcher
De flesta tävlingar spelas med poolspel och slutspel. I poolspelet möter man alla i samma pool och de två bästa går vidare till slutspel. Slutspelet är cup-spel, vinner man så är man kvar i tävlingen och förlorar man så har man spelat färdigt för denna gången. Går man vidare till slutspel uppdateras spelschema on-line efterhand.
I en del nybörjartävlingar delas pris ut till alla deltagare, när man spelat färdigt går man då till sekretariatet så får man sitt deltagarpris. De som placerar sig på plats 1–3 får vara med på prisutdelning.
Dags för match
Var uppmärksam och lyssna på matchutropen när tiden för din spelomgång närmar sig. När din match blir uppropad, gå till banan, hälsa på motståndaren och lotta om vem som skall serva genom att slå upp bollen och se vem den pekar på när den landat. Sätt igång att spela och ha kul!
Under matchen så dömer man linjerna på sin egen sida, detta gör man givetvis så rättvist man kan. Är man osäker på eller inte kunde se om bollen var inne eller ute så kan man fråga motståndaren om han/hon såg, är ni båda osäkra så spelar ni om bollen.
När första spelaren når 11 poäng tar man en kort paus för att dricka lite, när en spelare får 21 poäng och vinner ett set blir det sidbyte och en kort paus för dricka och vila. Om det blir ett tredje och avgörande set byter man sida vid 11 i tredje set också.
Efter matchen tackar man varandra för matchen och en av spelarna stannar kvar på banan för att vara siffervändare i nästa match. I poolspelet stannar vinnaren för att vara siffervändare och i cup-spel (slutspel) stannar förloraren för att vara siffervändare (är man trött eller ledsen efter en förlust så kan mamma, pappa, syskon eller kompis hjälpa till).
Siffervändare
Det är viktigt att komma ihåg att man skall vara siffervändare och att man sköter detta på ett effektivt sätt för att matcherna skall komma igång snabbt. Gör man inte det så försenas hela spelschemat, du får vänta längre på din nästa match och hela tävlingen tar längre tid. Kom ihåg att siffervändaren är inte domare utan spelarna dömer själva.
Vad gör en siffervändare:
För att underlätta för spelarna och göra det trevligare för publiken så ska alla matcher ha en siffervändare.
- Vid de flesta tävlingar är det vinnaren av match i poolspelet och förlorare i cup/slutspel som är siffervändare i nästa match på den bana som man spelade på. Frivilliga siffervändare är dock alltid uppskattade.
- Siffervändaren är INTE domare utan håller bara ordning på ställningen i matchen.
- När det är dags för match ropar sekretariatet upp namnen på aktuella spelare och vilken bana de ska spela på och vem som är siffervändare.
- I samband med upprop av match hämtas matchprotokoll i sekretariatet. Detta hämtas gärna av siffervändaren men kan också hämtas av någon av spelarna.
- Vid banan finns vanligen en stol och någon form av vändbara siffror som siffervändaren kan använda sig av.
- Matcher spelas i bäst av tre set, först till 21 poäng vinner setet. (Ibland spelas nybörjartävlingar i kortare matcher, information ges i så fall av respektive arrangör)
- Man byter sida mellan seten. Setsiffrorna noteras då i protokollet av siffervändaren.
- I tredje set byter man även sida i pausen vid 11 poäng. Då gäller det som siffervändare att ”byta sida” på poängen.
- Ifyllt matchprotokoll lämnas av siffervändaren till sekretariatet direkt efter att matchen är klar.
- Det krävs ingen kunskap om badmintonregler för att vara siffervändare. Man ger helt enkelt poäng till den spelare som vinner bollen och servar efter varje spelad boll.